Pécsi Tudományegyetem

"Oktatás és Társadalom" Neveléstudományi Doktori Iskola

 

 

Beszámoló a 40. jubileumi ISCHE konferenciáról

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Beszámoló a 40. jubileumi ISCHE konferenciáról

Uherkovich Orsolya Réka PhD hallagtó

PTE OTDI

 

Immár a 40. ISCHE konferenciára került sor 2018. augusztus 29. és szeptember 1.-e között. Az első, 1978-ban Oxfordban szervezett konferencia célul tűzte maga elé, hogy a vasfüggöny mindkét oldaláról megszólítsa az oktatástörténet kutatóit, és lehetőséget biztosítson szakmai kapcsolatok kialakítására. Erre a célkitűzésre reflektált a 40. jubileumi konferencia helyszíne, a kelet-nyugati megosztottság ikonikus városa és egyeteme, a Berlini Humboldt Egyetem.

Közel 540 előadó ismertette kutatási eredményeit a konferencia témájával kapcsolatban, amely idén az „education and nature” volt. Magyarországról 30-an vehettünk részt a konferencián, a mi egyetemünkről, a PTE-ről ebből 9-en érkeztünk. Többünknek sikerült ösztöndíjakat nyerni a konferencia részvételre, így nekem is. A Tempus Közalapítvány Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj segítségével jutottam el Berlinbe, és tudtam részt venni, illetve előadni ezen a színvonalas nemzetközi konferencián.

A számtalan jobbnál-jobb előadás közül nehéz volt választani, hiszen párhuzamosan 10-16 panel előadásai zajlottak. Az előadásokat első sorban angol nyelven hallhattuk, de a német, a francia és a spanyol nyelv is képviseltette magát a konferencián.  A szekció előadások mellett minden napra jutott egy plenáris előadás és néhány kiegészítő program is, mint például Neveléstörténeti séta Berlinben, vagy a Braunschweig-i nemzetközi tankönyvkutató intézet meglátogatása.

Bátran és jó szívvel ajánlom jelenlegi és jövőben hallgatótársaimnak, hogy kihasználva a Campus Mundi pályázatok adta lehetőségeket jelentkezzenek és vegyenek rész nemzetközi konferenciákon, rövid, vagy hosszabb tanulmányutakon, és részképzéseken. A nemzetközi közeg új ötletekkel, nézőpontokkal és összefüggésekkel gazdagítja kutatásainkat és nagyon jó lehetőséget biztosítanak az új szakmai kapcsolatok kiépítésére is.

rovat: 
You shall not pass!